Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@16:08:20 GMT

یک جامعه شناس: از آبان 98 درس گرفته نشد

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۹۳۲۱۳

یک جامعه شناس: از آبان 98 درس گرفته نشد

پایگاه خبری جماران: امروز بیش از یکسال از حوادث تلخ آبان 98 که به «اعتراضات بنزینی» مشهور شد، می گذرد. با اینکه تحلیل های گوناگونی از ریشه های آن وقایع صورت گرفته، اما شاید هنوز هم این سوال مطرح باشد که «این اتفاقات چه ماهیتی داشتند؟»

در همین راستا، خبرنگار جماران به سراغ یک جامعه شناس رفت و این سوال را از او پرسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه در ادامه می آید پاسخ دکتر تقی آزادارمکی است:

 آن گونه که رسانه های خارج از کشور درباره این اتفاق حرف می زنند و آن را پدیده ای «انباشته» می دانند و می گویند که به دنبال اعتراضات76، 88 و 96 بوده، تحلیل درستی نیست. چرا که هرکدام از این اتفاقات ابعاد و ریشه های مختلفی داشته است.

در واقع، هیچ کدام از این اعتراضات، پدیده هایی تکرار شونده نبوده اند؛ بلکه در موقعیت های مختلف، از سوی نیروهای اجتماعی متفاوت و حتی با شعارها و صداهایی متفاوت همراه بوده اند. 

این جامعه شناس با بیان اینکه، کلید شروع اعتراضات آبان ماه سال گذشته را نظام سیاسی یا همان حاکمیت زد، افزود: تصورم این است که جامعه تنها واکنشی در آن مقطع انجام داد نه بیشتر و این بسیار متفاوت است با اقداماتی که نیروهای اجتماعی با فکر و سازماندهی و برنامه ریزی انجام می دهند.

به بیانی ساده تر، یکسری سیاست نادرست و کنش نابه هنجار از سوی نظام سیاسی و مدیریتی کشور در خصوص «افزایش قیمت بنزین» اجرا شد و جامعه، تنها «واکنش» نشان داد. یک واکنش سیاسی و اجتماعی به این مسأله، چرا که اگر جامعه می خواست یک «کُنش حساب شده» از خود نشان دهد به راحتی نمی شد آن را سرکوب یا مدیریت کرد.

آزاد ارمکی در ادامه با رد ادعای برخی تحلیلگران که اتفاقات آبان98  را کنشی اراده گرایانه و سازمان یافته تلقی می کنند، گفت: اگر این اتفاقات کُنشی سازمان یافته و معنادار بود، تکرار می شد و استمرار پیدا می کرد. بهتر است بگویم تبدیل به کلیشه می شد و مطالبات مطرح شده خود را پیگیری می کرد. ولی دیدیم که چنین نشد و با مقاومت نیروهای امنیتی و نظامی خاتمه یافت.

این جامعه شناس در پاسخ به این سوال که «چه باید کرد تا شکاف های ناشی از چنین حوادثی میان دولت و مردم ترمیم شود»، گفت: پاسخ به این سوال روشن است. نظام سیاسی ایران باید در توانایی ها، شایستگی ها و مسئولیت هایش، کُنش های مدنی و مدرن داشته باشد. وقتی بر این مبنا عمل نمی کند و کنش های رادیکال انجام می دهد، واکنش های این چنینی نیز دریافت می کند.

این استاد دانشگاه افزود: راه حل این است که نظام سیاسی بر اساس مسئولیت های خود عمل کند. زمانی که چنین شد، مفهوم «مسئولیت» نیز روشن می شود. رابطه مردم و دولت بر اساس وظایف و مسئولیت خواهد بود. این مسأله ای اساسی است که متاسفانه در ایران از آن فاصله گرفته ایم. دولت زور می گوید و نظام سیاسی بر اساس یکسری قواعد کلی اعمال قدرت می کند و جامعه نیز در برابرش واکنش انجام می دهد. واکنش هایی که به کُشت و کشتار و خونریزی ختم می شود.

او بیان کرد: نظام سیاسی نه تنها در ماجرای آشوب های اجتماعی، بلکه در رفتارهای اقتصادی نیز چنین است. به نحوی که می بینیم اگر قیمت کالایی وارداتی به دلیل تحریم ها چند برابر شده، قیمت کالایی هم که درون کشور تولید می شود مشابه همان اجناس بالا می رود. این یک نوع بی سیاستی بوده و نشان می دهد که نظام سیاسی مسئولیت پذیر نیست. 

آزادارمکی با بیان اینکه این مسائل باعث شده تا جامعه دچار یکسری واکنش های رادیکال شود، گفت: دیدیم که در فرانسه جلیقه زردها تا قبل از کرونا هر هفته تظاهرات داشتند ولی یک نفر هم در آنجا کشته نشد، ولی ما در یک تظاهرات 2 ساعته، 100 کشته دادیم. به نظر می رسد که یک بی مسئولیتی در نظام سیاسی وجود دارد و از آنجا که جامعه هم بی مسئولیت است، خشونت به وجود می آید.

این جامعه شناس در واکنش به اظهارات یکی از سیاسیون که گفته بود باید با اعتراضات آبان برخورد می شد وگرنه ممکن بود انقلابی مخملی در کشور رخ دهد، گفت : این گونه نیست. شاید می توانست منجر به ایجاد هیجان برای آشوب بیشتر در جامعه شود ولی انقلاب نیازمند جمع شرایط دیگری است. متاسفانه برخی آقایان هم خودشان می ترسند و هم جامعه را می ترسانند.

آزاد ارمکی در پاسخ به این سوال که آیا اتفاقات آبان 98 را می توان به مثابه یک هشدار برای احتیاط بیشتر در تصمیم گیری تلقی کرد، گفت: این اتفاقات یک هشدار نبود و نظام سیاسی از این ماجرا درس نگرفت  و هیچکدام از سیاست های خود را تغییر نداد. به نظرم حتی برخی عملکردها نشان می دهند که رفتارهای بدتر جایگزین رفتارهای معقولانه شده اند.

وی افزود: به نظر می رسد که نظام سیاسی هنوز هم معتقد است کنش درستی انجام داده و جامعه نباید این واکنش را انجام می داده است؛ بنابراین اگر مجددا هم چنین واکنشی از سوی جامعه اتفاق بیفتد مشابه همان برخورد سال قبل با آن صورت می گیرد. نظام سیاسی باید بر اساس وظایف و مسئولیتی که دارد عمل کند. تا وقتی به این مرحله نرسیم، ده ها حادثه مشابه آنچه در آبان سال گذشته دیدیم، تجربه خواهیم کرد. 

این جامعه شناس گفت: جامعه زمانی آرام خواهد گرفت که دولت یا نظام سیاسی آرام بگیرد. متأسفانه نظام سیاسی و مدیریتی ما به دلیل در اختیار داشتن نیروی نظامی و پول زیاد با آرامش رفتار نمی کند. 

او در ادامه با اشاره به اینکه حق اعتراض پس از اتفاقات آبان پارسال به رسمیت شناخته نشد، گفت: همین مجلسی که تشکیل شده کجا بر اساس وظایف و مسئولیت خود عمل کرده؟ قوه قضائیه نیز کاری ایدئولوژیک انجام می دهد. در حالی که ما باید در رویکردها و نگاه مدیریتی خود تغییر ایجاد می کردیم و نیروهای کارشناس کاردان به کار گرفته می شدند.

این استاد دانشگاه گفت: متاسفانه حکومت سیاسی تر و رادیکال تر شده است. ممکن است تعدادی از منتقدان پس از حوادث آبان در رسانه ها از به رسمیت شناختن حق اعتراض دفاع کرده باشند، ولی واقعیت این است که حاکمیت این کار را نمی کند. اگر قرار بود به این خواسته ها توجه شود دیگر نباید شاهد انتخاباتی شبیه اسفند98 می بودیم؛ انتخاباتی با حداقل نیروی مشارکت کننده. لذا می بینیم نماینده ای با 6 هزار رأی به مجلس راه یافته و حق قانونگذاری برای یک ملت 85 میلیونی پیدا کرده است؛ در کجای دنیا چنین است؟ نظام سیاسی ما بر خلاف برخی ادعاها، به اعتراضات آبان ماه سال گذشته هیچ توجهی نکرد و امروز نیز مسیر خود را طی می کند و جامعه را به سمت رادیکال شدن سوق می دهد.

 

اخبار مرتبط تحلیل مازنی از اعتراضات آبان ماه: عامل بروز گلایه ها نامحرم دانستن مردم است روایت یک جامعه شناس از جلسات سازمان برنامه و بودجه در مورد افزایش قیمت بنزین افزایش قیمت بنزین تکذیب شد چقدر از درآمد افزایش نرخ بنزین به جیب مردم رفت؟ واکنش محمود واعظی به اظهارات آشنا درمورد وقایع آبان 98

منبع: جماران

کلیدواژه: سهام عدالت نقل و انتقالات لیگ برتر ویروس کرونا تقی آزاد ارمکی افزایش قیمت بنزین جامعه شناس حق اعتراض آبان 98 سهام عدالت نقل و انتقالات لیگ برتر ویروس کرونا امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی جامعه شناس اعتراضات آبان نظام سیاسی بر اساس آبان 98

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۹۳۲۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش بسیج دانشجویی دانشگده‌های روانشناسی به انتخابات سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره کشور

بسیج دانشجویی دانشگده‌های روانشناسی به حواشی انتخابات سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره کشور واکنش نشان دادند.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی دانشگده‌های روانشناسی با صدور بیانیه‌ای به حواشی انتخابات سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره کشور واکنش نشان دادند.

متن بیانیه به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم 

چندی پیش، بعد از حدود ۴ سال، انتخابات سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره کشور برگزار شد و اعضای شوری مرکزی جدید مسئول پیگیری امور آن شدند. اما اکنون، تنها پس از چندماه پیگیری امور، سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره کشور، به عنوان مهم‌ترین نهاد نظارتی بر سازوکار‌های قانونی و عملیاتی روان‌شناسی و مشاوره ایران، چند ماهی است که اسیر بی‌نظمی و گروکشی‌های بی‌حدی شده که فرآیند کاری آن را مختل کرده است.

این اختلال تا جایی رشد داشته که هفته گذشته شوری مرکزی جدید این سازمان که پس از ۴ سال وقفه، دوباره با انتخابات تشکیل شده بود فعالیت خود را متوقف کردند تا دوباره، بی‌نظمی حاکم بر فضای روان‌شناسی کشور شود.

این ماجرا متأثر از فشار‌های بسیاری است که از سمت شوری مرکزی چهارم این سازمان بر شوری مرکزی پنجم ایجاد شده بود و همچنان ادامه دارد. فشار‌هایی که از ادعای نقض کردن قانون در انتخابات سازمان نظام و مردود بودن نتایج آن نشأت گرفته بود. ادعا‌هایی که هیچ گاه دقیق و روشن بیان نشدند و هیچ زمانی هم از سمت شوری مرکزی پنجم پاسخی به آن‌ها داده نشده و فضای روان‌شناسی و مشاوره کشور را در ابهام فرو برده است.    

بسیج دانشجویی دانشکدگان روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه‌های بزرگ شهر تهران، به مناسبت روز روان‌شناس و مشاور، برای رفع سوءتفاهم‌ها و روشن کردن موضوع از هر دو گروه دعوت می‌کند تا در یکی از روز‌های هفته‌ی آتی، در دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران گرد هم جمع شوند و در محیطی دانشگاهی و به دور از حواشی به دانشجویان و دغدغه‌مندان این فضا پاسخ‌گو باشند. امید است که بتوان با روشن و شفاف شدن موضوع، گره از کار این سازمان گشود.  طبیعی است که عدم شرکت شوری مرکزی چهارم و شوری مرکزی پنجم، به معنای شانه خالی کردن از بار مسئولیت و بی‌احترامی به افکار عمومی و دانشجویانی است که دغدغه روان‌شناسی کشور را دارند.

پی‌نوشت: در صورت اعلام حضور گروه‌های مذکور، جزئیات برگزاری برنامه متعاقباً اعلام می‌شود. 

والسلام علی من اتبع الهدی

بسیج دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران 
بسیج دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی 
بسیج دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه‌طباطبایی 
بسیج دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه الزهرا

دیگر خبرها

  • نعیمه نظام‌دوست: دوست دارم با مهران مدیری ازدواج کنم؛ واکنش مدیری را ببینید | ویدئو
  • واکنش یک استاد دانشگاه تهران به ادعای وزیر: اخراجم سیاسی بود
  • انتقاد شدیدالحن از حکم اعدام توماج | کسانی عمدا حیثیت نظام را بر باد می‌دهند؟
  • واکنش یک چهره‌ی سیاسی به تاریخ‌سازی دختر دونده ایرانی
  • شهید مطهری روشن‌فکر، زمان‌شناس و مخاطب‌شناس بود
  • تحلیلگران سیاسی درباره «وعده صادق» چه گفتند؟
  • واکنش خلجی به کنایه رسانه‌ها با عبارت «دولت کجاست؟»
  • ماجرای انتشار اسامی روان‌شناس‌نماها به کجا رسید؟
  • رئیس سازمان نظام روانشناسی: انتشار اسامی روان‌شناس‌نماها نتیجه خوبی نداشت
  • واکنش بسیج دانشجویی دانشگده‌های روانشناسی به انتخابات سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره کشور