Web Analytics Made Easy - Statcounter

اعتراض ۲۸ آبان مردم اصفهان اتفاقی نو در عرصه‌ی اعتراضات مردمی بود، دولت، حاکمیت، مسئولین و شورای تأمین استانی که معمولا پیش از این حق اعتراض را به رسمیت نمی‌شناختند در پسا آبان ۹۸ از انکار این حق به پذیرفتن آن رسیدند. تحول رفتاری در مواجهه با اعتراضات خود منجر به تغییر شکل و فرم اعتراض می‌شود؛ مانند اعتراض مسالمت‌آمیز اصفهان در ۲۸ آبان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ کوثر قاسمی؛ مایه‌ی حیات است دیگر، وقتی نباشد حیات، معیشت و زندگی انسان و تمام گونه‌های جانوری و گیاهان را تحت الشعاع قرار می‌دهد و تبدیل به مساله و بحرانی ملی می‌شود. کم آبی، خشکسالی و اشتباهات غیر تخصصی گسترده نظیر انتقال صنایع در کویر مرکزی منجر به خشکی زاینده رود در اصفهان شد؛ رودی که مایه‌ی حیات اصفهان بود.
کاهش برداشت‌ها از زاینده رود، نشست‌های گسترده در اصفهان و همزمانی آن با کشت پاییزه کشاورزان دلیلی برای برگزاری مجدد اعتراضات کشاورزان شد. این اعتراضات و نحوه‌ی مواجهه‌ی دولت و رسانه ملی با آن در چند روز گذشته تبدیل به یکی از اصلی‌ترین مسائل روز کشور و محل بحث و جدال بسیاری از شهروندان شد.


تجمع مردم اصفهان؛ به روایت خبرنگار خبرگزاری دانشجو
چند روزی می‌شود که اخبار اعتراضات کشاورزان اصفهانی را در فضای مجازی می‌بینم، استوری‌های اینستاگرامی تشویقم می‌کند به شرکت در گردهمایی کشاورزان در روز جمعه.
ساعت ٩ صبح، جمعه ٢٨ آبان؛ نرسیده به پل خواجو ترافیک است، ماشین را در جایی نه چندان نزدیک پارک کرده و مسیری را پیاده می‌روم تا پل خواجو. به پل که می‌رسم سیل عظیم جمعیت را می‌بینم. در امتداد مسیر رودخانه ماشین‌هایی هستند که وارد بستر رودخانه‌ی زنده، اما مُرده، شده و صف شده‌اند؛ گویی آن‌ها نیز معترضند.
بی‌توجه به صدای صحبت‌هایی که از بلندگو‌ها به گوش می‌رسد؛ دقایقی مشغول وارسی و براندازیِ جمعیت می‌شوم. از مردم خواسته شده که از به انحراف کشیده شدن خواسته و مطالبات‌شان جلوگیری کنند.
سرود جمهوری اسلامی ایران که پخش می‌شود راهیِ مرکز جمعیت می‌شوم، برای رسیدن به مرکز مسیر را دور می‌زنم و از کنار ماشین‌های متصل به مردم عبور می‌کنم، زاینده رود هیچگاه چنین چیزی را متصور نمی‌شد که روزی در بسترش جای آنکه آب جاری باشد، آدم و ماشین جریان داشته باشد، نه آب.
در حاشیه‌ی محل اعتراض چند چادر است، جایی دیگر شلوغ است و گویی شیر می‌دهند در این روز با هوایی آلوده؛ آلودگی اگر منشاش رفع نشود، می‌تواند به مطالبات آینده‌ی مردم اضافه شود.
راه می‌افتم به سمت مرکز، نرسیده به آن جایی توقف می‌کنم، گویی نبض اعتراض را پیدا کرده‌ام. هرازگاهی حین صحبت‌های سخنران شعار‌هایی از همینجا آغاز می‌شود و نمی‌گذارد صدای مطالبه خاموش شود. آنچه شنیده می‌شود شعار‌هایی صمیمی، اما صریح است.


«زاینده رودِ جاری، حق مسلم ماست»
«کشاورز، کشاورز، حمایتت می‌کنیم»
«تا آب رو پس نگیریم؛ آروم نمی‌گیگیریم»
«به اصفهان نفس بدین، زاینده رود را پس بدین»
و...
بخشی از شعار‌های معترضین است.

فضای اعتراض، فضایی کاملا صمیمی و راحت است، آنچه که توجه‌ها را جلب می‌کند نظمی است که در اجتماع وجود دارد. این نظم ناشی از از همکاری و تعاملات میان معترضین است. علاوه بر آن گروهی از کشاورزان در ایده‌ای بدیع و نو «انتظامات کشاورزی» را ایجاد کرده‌اند تا اعتراض  مسالمت آمیز و منظم برقرار باشد و این خود منجر به تداوم فضای مثبت حاکم در اجتماع شده.


فضای اعتراض خانوادگی است، پیش از ظهر در گوشه‌ای از تجمع دختر بچه‌ای را در کنار خانواده‌اش می‌بینم که از شدت خستگی در گوشه‌ای از تجمع خوابش برده، آن طرف زنی همراه با دوچرخه‌اش آمده و پلاکارد در دست دارد، برای زاینده رود.
اینترنت قطع نشده، اما بسیار ضعیف است، آنتن‌دهی اپراتور‌ها نیز. از تجمع که خارج می‌شوم و فضای مجازی را چک می‌کنم همه جا صحبت از اصفهان است. تمام فضای مجازی رنگ نصف جهان و اعتراضش را گرفته. دوست گرگانی‌ام همشهریانش را خطاب قرار داده و از آن‌ها خواسته در برابر جنگلخواری سکوت نکنند و، چون اصفهان جاری شوند.
کاربری خوزستانی از اعتراضات چند ماه قبل مردم خوزستان گفته و شکایت کرده از مواجهه‌ی دولت با اعتراضاتشان. شخص دیگری از تهران شکل برگزاری تجمع را تحسین کرده و دوست دیگرم که یزدی است از مشکلات آب در یزد گفته است.
هرچند این سطح از مطالب‌گری و نوع برگزاری از اعتراضات مسالمت آمیز در کشور اولین بار است که برگزار می‌شود، اما گویی اعتراض مردم اصفهان و بازتاب آن در رسانه خواه ناخواه منجر به افزایش شکاف میان استان‌ها و اقوام شده است.


حق اعتراض؛ از انکار تا پذیرش
اعتراض ۲۸ آبان مردم اصفهان اتفاقی نو در عرصه‌ی اعتراضات مردمی بود، دولت، حاکمیت، مسئولین و شورای تأمین استانی که معمولا پیش از این حق اعتراض را به رسمیت نمی‌شناخته و با برخورد‌های قهرآمیز و گازانبری با برگزاری اعتراضات مخالفت می‌کردند و گاه مانع از برگزاری آن می‌شدند در پسا آبان ۹۸ و با گذشت دو سال از آن آبان غم‌آلود، از انکار این حق به پذیرفتن آن رسیدند. پذیرشی که در ابتدای انقلاب وجود داشت و لازم است ادامه‌دار باشد.


محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در مصاحبه با خبرگزاری دانشجو در این رابطه گفت: «مردم حق قانونی و شرعی دارند که مشکلات خود را از موضع انصاف به اطلاع مسؤلان برسانند، این یک سیاست مدنی است؛ یک شهروند حق دارد در جامعه توسعه‌یافته از این حق بهره‌مند شود.»
وی در همین باره افزود:«اینکه در اتفاقات و تجمعات اخیر حاکمیت با مسامحه و مسالمت با اعتراضات برخورد کرده، رفتاری صحیح و انجام وظیفه است، اما اگر در گذشته خلاف آن عمل می‌کرده، محل ایراد است؛ وقتی حاکمیت یک کشور به صدای مظلومان خود پاسخ ندهد، ممکن است معترضین هنجارشکن شوند و دیگرانی هم سوءاستفاده بکنند؛ از این جهت توصیه این است که حکومت‌ها پیش از آنکه مردم به اجتماعات ناخواسته دست بزنند باید به این مسائل توجه کند و آنان پاسخ روشن دهد.»


تحول رفتاری در مواجهه با اعتراضات خود منجر به تغییر شکل و فرم اعتراض می‌شود، موید این تغییر مواجهه نیز اعتراض کاملا مسالمت‌آمیز مردم اصفهان در ۲۸ آبان است.
محمد فاضلی، جامعه شناس و استاد دانشگاه در همین باره گفت:«اقدام دولت در جلوگیری نکردن و امنیتی نساختن این تجمع درست است. حل هر مسأله‌ای از به رسمیت شناختن آن آغاز می‌شود. امنیتی کردن مسأله، پاک کردن صورت مسأله است و نه حل کردن آن. پوشش تلویزیونی دادن آن هم کار درستی بود. صدا و سیما باید صدای اعتراض مردم ایران هم باشد.»


پذیرش حق اعتراض با نگاه ملی‌گرایانه
پس از پذیرش حق اعتراض باید به این نکته توجه کرد که پذیرش این حق باید با نگاهی همه‌جانبه و ملی‌گرایانه اتفاق افتد. توجه خاص به یک یا چنداستان یا یک صنف منجر به افزایش نارضایتی در استان‌های دیگر با شرایط مشابه یا اسفناک‌تر از خشکسالی‌ها اصفهان، شود. سکوت و انفعال در برابر سایر تجمعات، علاوه بر تقویت شکاف‌های قومیتی و نفرت افکنی، نگاهِ باج دادن به یک قشر یا استان خاص را تقویت می‌کند.
هنگامی که اعتراضی در اصفهان مورد توجهِ مسئولین و رسانه‌ی ملی قرار می‌گیرد و صدایش شنیده می‌شود؛ انتظار می‌رود پاسخی مشابه و درخور به اعتراضات کارگران، معلمان، رزیدنت‌ها و یا معترضین در استان‌هایی نظیر خوزستان، سیستان و بلوچستان و چهارمحال و بختیاری و... داده شود.
ضروری است این پذیرش و پاسخ از جانب حاکمیت با نگاهی ملی‌گرایانه و در راستای وحدت ملی صورت پذیرد و تجمعات و اعتراضات بدون عبور از فیلتر استانی-صنفی، شنیده شوند.


رسانه در گام اولِ ملی شدن
عملکرد ضعیف و خنثی رسانه ملی در اعتراضاتی نظیر آبان ۹۸ و دی ماه ۹۶ اعتماد عمومی مردم به صدا و سیما را خدشه‌دار کرد و از حجم بدنه‌ی اجتماعی رسانه ملی کاست. تغییرات مدیریتی در رسانه‌ی ملی، تغییراتی مثبت ولو اندک به همراه داشت. رسانه‌ی که پیش از این در اعتراضات مردمی سر در برف فرو برده بود؛ به رسانه‌ای تبدیل شد که اعتراض مردم اصفهان را تحت پوشش قرار داده و از آن چشم پوشی نکرد.


محمدرضا جلائی‌پور با اشاره به این مساله در کانال تلگرامی‌اش نوشت:«آقای جمهوری اسلامی! می‌بینی امروز تجمع اهالی اصفهان در اعتراض به خشک شدن زاینده‌رود را در صداوسیما پوشش دادی و کسی را بازداشت نکردی و معترضان را اغتشاشگر نخواندی، ولی آسمان به زمین نیامد؟ این‌که امروز تحمل برگزاری چنین تجمع مسالمت‌آمیزی را داشتی و حتی پوشش دادی بیشتر به نفع شهروندان و حکمرانان و مصالح کشور بود یا سرکوب‌ها و پوشش ندادن‌های قبلی‌ات به اعتراضات مشابه؟ می‌بینی؟ می‌شد و هم به نفع خودت بود و هم مردم و هم وظیفه اخلاقی و قانونی‌ات.»
وی خاطرنشان کرد:«می‌بینی وقتی مثل امروز خودت سرکوب و امنیتی نمی‌کنی و حق معترضان را به رسمیت می‌شناسی و امنیتش را تامین می‌کنی به خشونت هم کشیده نمی‌شود و پمپ بنزینی آتش نمی‌گیرد؟ اگر شهروندان ایران احساس کنند صدایشان در رسانه ملی منعکس و توسط حکمرانان شنیده می‌شود، باز هم مخاطب انعکاس صدایشان در رسانه‌های وابسته به دولت‌های ضدایران افزایش می‌یابد؟ اگر حق تجمع خشونت‌پرهیزشان که در قانون اساسی به رسمیت شناخته‌شده گرفته نشود، می‌بینی چقدر میزان خشم‌شان کمتر می‌شود و زبان‌شان گفتگویی‌تر؟ به جای سرکوب و به‌رسمیت‌نشناختن بهتر نیست مثل امروز تحملت را بالا ببری و به لوازم افزایش کیفیت حکمرانی آب از جمله با کمک و نقش‌آفرینی همین مردم، توجه عملی کنی؟»


مشارکت ملی در اعتراضات
در حالی که اعتراض مردم اصفهان می‌تواند آغازگر نقطه‌ی شروعی برای بازگشت به مردم باشد. بیم اقداماتی پوپولیستی و شتاب‌زده از تجمعات گسترده مردم، یکی از نگرانی‌هایی است که در مسائلی نظیر اصفهان وجود دارد.


محمد فاضلی بیان کرد:«تجمع زاینده‌رود فرصت عظیمی برای جامعه و حکومت در ایران فراهم کرده تا به مسأله مشترک‌شان بیندیشند و برای حل آن "طرح همکاری مشترک جامعه و حکومت" تعریف کنند. تجمع زاینده‌رود را از منظر نقطه آغاز همکاری حکومت و جامعه بر محور "اولویت‌های جامعه" می‌توانیم ببینیم.»
وی تاکید کرد:«جامعه از دستور برای راه‌حل‌های فوری خسته شده است. مسأله‌ای که ظرف سی چهل سال خلق شده، راه‌حل فوری ندارد. جامعه چگونگی راه‌حل را می‌خواهد و راه‌حل فوری، میدان دادن به صاحبان راه‌حل‌های پوسیده است.»
سعید مدنی نیز با اشاره به پاسخکوتاه مدت نداشتن این مساله افزود:«آنچه مسلم است بحران آب مثل ده‌ها بحران دیگر راه حل عاجل به ویژه درون ساختار کنونی ندارد؛ بنابراین هر توصیه‌ای به نظام حکمرانی برای خروج از گرداب بحران‌ها باید متضمن به رسمیت شناختن معترضان و آغاز گذار دمکراتیک برای اصلاحات عمیق ساختاری باشد. این دستور کار نانوشته همه جنبش‌های اجتماعی در شرایط کنونی است.»
اصلاح رویه‌ها جز با مشارکت مردم ممکن نیست. دولت مردمی تنها با گفتمان مشارکت و گام برداشتن در ابعاد آن می‌تواند بحران‌هایی نظیر آب که فراگیر و ملی است را، ترمیم و درمان کند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: دادخواست کم آبی اصفهان اعتراض مردمی مردم اصفهان مسالمت آمیز اعتراض مردم زاینده رود رسانه ملی حق اعتراض ۲۸ آبان راه حل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۷۲۹۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر

نماینده ولی فقیه در استان اصفهان با تاکید بر جذب گردشگر با استفاده از ایجاد جاذبه‌های بصری و نورپردازی گفت: باید از علم روز به ویژه در هنگام مرمت و تعمیر بناهای تاریخی بهره گیریم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آیت‌الله سیدیوسف طباطبایی‌نژاد در دیدار با مدیرکل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان، مدیریت به ویژه مدیریت مسائل فرهنگی را بسیار مهم بیان و اظهار کرد: کار با مدیر و کارشناسان بسیار می‌تواند پیش برود و گاهی بیشتر از اعتبارات و بودجه در پیشبرد امور تأثیرگذار است، لذا مدیریت از این جهت بسیار مهم است و مسئله مدیریت نیز یک امر ذاتی است.

وی بهره‌گیری و استفاده از ظرفیت خیرین در توجه و حفظ میراث فرهنگی استان را امری مهم عنوان کرد و افزود: باید از حضور خیرین در امور میراث فرهنگی به ویژه در مرمت و بازسازی مساجد قدیمی و دیگر بناهای تاریخی و میراث فرهنگی استفاده کرد.

نماینده ولی فقیه در استان اصفهان با تاکید بر حفظ میراث فرهنگی و میراث گذشتگان تصریح کرد: با این کار فرهنگ خود را حفظ می‌کنیم و در می‌یابیم بزرگان ما چه میزان فهم داشته‌اند و بناها را طبق نیاز روز احداث می‌کردند.

آیت‌الله طباطبایی‌نژاد اضافه کرد: باید نمایشگاهی داشته باشیم و وسایلی که از قدیم اکنون در اختیار مردم است را جمع‌آوری و به نمایش بگذاریم تا به این واسطه هنر خود را نشان دهیم.

وی با تاکید بر جذب گردشگر با استفاده از ایجاد جاذبه‌های بصری و نورپردازی تصریح کرد: باید از علم روز به ویژه در هنگام مرمت و تعمیر بناهای تاریخی بهره گیریم؛ اصفهان مدارس علمیه تاریخی فراوانی در گذشته داشته اما در هنگام حمله افاغنه و در دوران پهلوی بیشتر این مدارس از بین رفت و تنها حدود ۳۰ مدرسه به جا مانده است.

امام جمعه اصفهان افزود: اصفهان از ظرفیت گردشگری بسیار بالایی برخوردار است و نقاط گردشگری فراوانی دارد اما در عین حال نیازمند مدیریت است و باید گفت میراث فرهنگی به ذوق و مدیران با ذوق و به مدیرانی که به‌صورت میدانی در مناطق حضور یابند نیاز دارد.

آیت‌الله طباطبایی‌نژاد تشکیل شورایی برای تفکیک برخی از بناهای شخصی از میراثی را مهم دانست و افزود: شورایی برای تفکیک برخی از بناها به تشخیص متخصصان این امر باید ایجاد شود تا تکلیف برخی از بناها در اصفهان مشخص شود.

وی عنوان کرد: باید به پیشکسوتان صنایع دستی و اساتید میراث فرهنگی اهمیت داده و نسبت به آن‌ها رسیدگی کنید، همچنین از افرادی که می‌توانند در زمینه صنایع دستی آموزش دهند استفاده کنید و نسبت به تکریم و تجلیل و داشتن آماری از تعداد آن‌ها و تهیه عکس و تصاویر این هنرمندان اقدام کنید، زیرا تکریم این هنرمندان امری ضروری است.

در ابتدای این دیدار نیز امیر کرم‌زاده، مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان توجه به میراث فرهنگی را توجه به ایران و تاریخ میراث کهن آن بیان کرد و اظهار داشت: توجه به میراث اسلامی و تمدن نوین اسلامی اهمیت به میراث گرانبهایی است که پیامبر اسلام به جا گذاشته و باید معرفی شود و در حفظ و ترویج آن تلاش کرد.

وی افزود: بناهایی که معماری فرهنگی و تاریخی خاصی در آن به کار رفته است و رهبر معظم انقلاب نیز بارها فرموده‌اند که این بناها فارغ از اینکه چه افرادی در آن زندگی کرده‌اند مهم بوده زیرا دسترنج هنرمندان و معماری ایرانی و اسلامی ما است.

مدیر کل اداره میراث فرهنگی استان خاطر نشان کرد: استان اصفهان یکی از استان‌های بسیار برخوردار در حوزه صنایع دستی است و صادرات صنایع دستی به دلیل ارزآوری و ایجاد اشتغال خانگی و ارزان قیمت دارای اهمیت است.

وی اضافه کرد: در حوزه گردشگری نیز اصفهان با تعدد بناهای تاریخی و آب و هوایی و راه‌های مواصلاتی و پایتخت بودن آن در ادوار گذشته نگین گردشگری کشور است و نشان می‌دهد که اصفهان مهد دین و در حوزه بناهای تاریخی و گردشگری بسیار مورد توجه بازرگانان بوده است.

کرم‌زاده هم چنین اعتبارات اندک میراث فرهنگی را یکی از دلایل اصلی عدم تحقق انتظارات مردم در حفظ و ترویج میراث فرهنگی عنوان کرد و ادامه داد: شرکت‌های سرمایه‌گذار و ورود آنها برای حفظ میراث فرهنگی در این حوزه اهمیت دارد و باید از ظرفیت این شرکت‌ها بهره برد.

کد خبر 748790

دیگر خبرها

  • اعتراضات گسترده در تفلیس/ گرجستان به سمت بحران پیش می‌رود؟
  • حمایت دانشجویان دانشگاه‌های استان از جنبش دانشگاهیان اروپا و آمریکا
  • لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر
  • اعتراض علیه سیاست‌های ضد اسلامی دولت آلمان در هامبورگ
  • وجدان بیدار در جامعه بیمار
  • ۳۸۰۰ نفر به بدنه آموزش و پرورش ابتدایی استان اصفهان وارد می‌شوند
  • مدیریت بحران شهرستان خوروبیابانک ار امکانات کافی برخوردار نیست
  • رشیدی: برخورد با دانشجویان آمریکایی نشان‌دهنده دموکراسی پوشالی آمریکاست
  • اجرای طرح‌های آبخیزداری در کشور راه مقابله با سیلاب است
  • کرمانشاه به مرکز امداد منطقه غرب کشور تبدیل شود